Održana obuka za savetnike Nacionalne službe za zapošljavanje koji rade sa niskokvalifikovanim nezaposlenim licima

6. Jun 2020.

Obuka za savetnike za zapošljavanje koji se bave profilisanjem i identifikovanjem poteba niskokvalifikovanih nezaposlenih lica održana je u periodu od 4. do 5. juna 2020. godine u Beogradu.

Dvodnevnoj obuci prisustvovalo je 22 savetnika iz različitih filijala širom Srbije, u cilju unapređenja znanja i poboljšanja procedura rada u savetovanju niskokvalifikovanih nezaposlenih osoba. Obuka je pokrila širok spektar tema koje su doprinele boljem razumevanju pojma niskokvalifikovanog radnika, zakonskih regulativa i praktičnih procedura koje se tiču profilisanja, efikasne komunikacije i dobrobiti na radu, rodno osetljivog i interkulturalnog savetovanja, međuinstitucionalne saradnje ilustracijom primerima najboljih EU praksi.


Obuku je otvorila Dragana Ugrenović, menadžerka projekta i načelnica Odeljenja za planiranje i sprovođenje IPA projekata u NSZ. Ovo je ujedno prva i poslednja obuka koju je projekat “Tehnička pomoć za jačanje kapaciteta u politici zapošljavanja” sproveo na otvorenom prostoru u jednoj sigurnoj i elegantnoj postavci poštujući sve zakonom propisane epidemiološke mere zaštite.  

Trening su sprovele Jelena Vahakopus, tim liderka projekta, i Slađana Lević, junior-ekspert projekta.


Obuka je sprovedena kao integralni deo komponente 1 koja cilja na poboljšanje NSZ programa obuke identifikovanjem i rešavanjem nedostataka u veštinama  nezaposlenih.

Projekat “Tehnička pomoć za jačanje kapaciteta u politici zapošljavanja” ima za cilj da ostvari održiv i inkluzivan rast za Srbiju, stvaranjem stručnog i sposobnog kadra. Od ključne važnosti za projekat je i uključenost socijalno ranjivog stanovništva.